Tento nárůst cen je způsobený nedostatkem produkce kakaa v západní Africe, která je hlavním světovým producentem tohoto plodiny. V současnosti, když je vrcholná sklizňová sezóna, řada neobvyklých incidentů podtrhuje boj o omezené množství dostupného kakaa a komplikuje situaci, čímž se snižuje potenciální výnos pro místní zemědělce z vysokých cen.
„Do odvětví vtrhli zloději, kteří kradou lusky a prodávají je obchodníkům,“ uvedl Charles Etoundi Ngono, místní zástupce kamerunského ministerstva obchodu. Dodal, že na trh pronikli nelicencovaní obchodníci, kteří používají vadné váhy a podvádějí zemědělce.
Futures kontrakty na kakao, obchodované v New Yorku, dosáhly minulý týden svého nejvyššího bodu za 46 let, ovlivněné silnými dešti a chorobami, které zasáhly produkci v západní Africe. V Pobřeží slonoviny a Ghaně, které společně produkují přibližně 60% světového kakaa, určují regulační orgány cenu za kakao pro obchodníky při nákupu od zemědělců. Naopak v Kamerunu a Nigérii funguje systém založený na volném trhu s minimálním zásahem státu.
Kamerunská Meziprofesní rada pro kakao a kávu uvádí, že v centrálních a pobřežních oblastech Kamerunu se nyní kilogram kakaových bobů prodává za 3,30 USD, což je o 26% více než na začátku sezóny v říjnu.
Dle průzkumu mezi pěti zemědělci v této oblasti se cena jednoho lusku kakaa pohybuje mezi 200 až 250 franky, v závislosti na jeho velikosti. Jean-Phillipe Amougou, jeden z farmářů, v rozhovoru uvedl, že chtějí využít rostoucí ceny kakaa dříve, než bude pozdě.
V Nigérii, kde se produkuje 30% z celkových 285 000 tun roční produkce země, jsou pěstitelé v jihovýchodní oblasti svědky podobného trendu. Majitelé pozemků zde zvyšují nájemné a někteří požadují až čtyřnásobek stávajících cen.

„Můj majitel půdy požaduje 450 000 nair ročně za dvouhektarovou farmu, za kterou v současnosti platím 200 000,“ řekl Attangba Bonjo, který pěstuje kakao na pronajaté půdě v Ikomu na jihovýchodě Nigérie. „Výkupní ceny kakaa se v posledních dvou měsících zvýšily z 2,7 milionu nair za tunu na přibližně 4 miliony nair, což si podle mě nechtějí majitelé pozemků nechat líbit.“
John Kalu, koordinátor nigerijské kakaové asociace v dané oblasti, uvedl, že zvýšení nájemného postihlo více než 20% z 18 000 farmářů v regionu. Přestože vyšší nájemné může zemědělcům škodit, pokud by ceny kakaa poklesly, existují i příležitosti pro neobvyklé a potenciálně výnosné smlouvy.
Ve středním Kamerunu začali pěstitelé prodávat kakaové boby ještě v luscích, aby si zajistili současné vysoké ceny, podle vyjádření Ngona. Kupci jsou ochotni akceptovat tento postup, jelikož touží po zvýšení svého exportu.
Běžně by pěstitelé otevřeli lusky mačetami a nechali kakaové boby fermentovat a sušit na slunci 10-12 dní před prodejem. Nyní však v mnoha nových smlouvách přebírá tento proces kupující, který zkontroluje úrodu a dohodne se na obchodu. V některých případech je zpracování opět přenecháno zemědělcům, nebo si kupující může najmout pracovníky.
Pro obchodníky je nákup úrody přímo ze stromů způsobem, jak zajistit, že je nevyfoukne konkurence, zejména v době omezených dodávek.
Tento nestabilní stav však vyvolává obavy u kamerunských úřadů. Vláda plánuje zavést zákaz prodeje kakaa na trhu, které není možné vystopovat, aby se zabránilo krádežím v tomto oboru. Toto uvedl ministr obchodu Luc Magloire Mbarga Atangana při nedávné návštěvě takzvaných center excelence v zemi, která pomáhají pěstitelům při zpracování a prodeji kakaových bobů.
Zdroj: Bloomberg